Przejdź do głównej zawartości
Targ: Bogaty wybór na rynku San Lorenzo we Florencji. Zdjęcie: Andrij Błochin / Alamy
KulinariaStyl życia

Kupuj jak Toskańczyk (na targach zaliczanych do jednych z najlepszych na świecie)

napisane przez: Rachael Martin

Jedzenie jest częścią toskańskiej tożsamości, a tutejsze targowiska słyną ze sprzedaży doskonałych lokalnych produktów. Jak więc najlepiej wykorzystać wizytę na toskańskim targu, tak aby poznać prawdziwe smaki regionu?

Po pierwsze – prostota. Toskańskie smaki, którymi można się delektować to choćby bochenek świeżo upieczonego chleba z lokalną, świeżą oliwą, ciasteczka ricciarelli lub cavallucci, kanapka z serem pecorino lub caciotta i lokalnymi salumi, czyli wędlinami (koniecznie trzeba spróbować finocchiony – salami z koprem włoskim).

Toskański chleb stanowi podstawę wielu popularnych potraw regionalnych, które są łatwe do przygotowania w Twojej willi – na przykład Ribollita (zupa jarzynowa), pappa al pomodoro (chleb i pomidory) czy idealna na upalne dni panzanella (sałatka z pomidorów i chleba) . Pici, grube, rustykalne spaghetti z okolic Sieny, jest pysznie w połączeniu z sosem pomidorowym lub ragù.

Po drugie – sezonowość. Włosi zawsze gotują wykorzystując z świeże, występujące o danej porze roku warzywa i owoce, podobnie jak tydzień po tygodniu wracają do tego samego stoiska z serami. Nie bój się poprosić o spróbowanie jedzenia, które planujesz kupić – w ten sposób poznasz różne smaki podczas zakupów. „Posso assaggiare, per favore” to wszystko, co musisz powiedzieć. W całej Toskanii jest mnóstwo targowisk wartych odwiedzenia, te należą do moich ulubionych:

Spróbuj świeżą toskańską kanapkę. Zdjęcie: Hemis / Alamy

 

Mercato Centrale di San Lorenzo, Florencja

Wypróbuj specjały, takie jak Lampredotto panino (kanapka z flakami) w serwowane w hali targowej powstałej w XIX w. we Florencji. Znajdziesz tu także Carne Chianina, luksusowe mięso bydła rasy Chianina, jednej z najstarszych na świecie, z pobliskiej Valchiana. Poproś o gruby kawał wołowiny z kością na stek zwany Fiorentina, następnie wrzuć go na grill po powrocie do willi. Powinien być krwisty, nie dobrze wysmażony. Czas i miejsce: codziennie w godz. 8: 00-12: 00, Piazza del Mercato Centrale.

Mercato delle Vettovaglie, Livorno

Czasami nazywany po prostu Mercato Centrale. Rybacy dostarczają tu swój połów rano, z którego tutejsze signore w porze lunchu przygotowują przysmaki, takie jak cacciucco alla livornese (gęsta zupa z rybami i owocami morza), triglie alla livornese (barwena czerwona gotowana w pomidorach z czosnkiem) i baccalà alla livornese (dorsz z ziemniakami i cebulą w pomidorach). Rynek ma dwie sale, jedną z rybami, drugą do sprzedaży owoców, warzyw, chleba, wina i innych produktów lokalnych, dzięki czemu znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. Dobra, świeża ryba i białe wino, które możesz spróbować już podczas gotowania to gwarancja sukcesu. Czas i miejsce: 7:30 – 14:00 od poniedziałku do soboty, Via Buontalenti.

Czwartkowy rynek, San Gimignano

Czy jest lepsze miejsce na zakupy niż otoczenie strzelistych wież San Gimignano? Czwartkowy targ w mieście oferuje lokalne produkty, takie jak szafran i salumi z Cinta Senese, rasy świń hodowanych na wzgórzach wokół Sieny, w tym prosciutto, salami i capocollo. Do tego dochodzi pecorino z Val d’Orcia. Nie ma nic gorszego, niż zakupy, gdy jesteśmy głodni – warto spróbować panini z porchettą (pieczony prosiak z czosnkiem i ziołami). Czas i miejsce: 8:30 – 13:30 Czwartek, Piazza Duomo, Piazza delle Erbe, Piazza della Cisterna.

Zakupy w Livorno’s Mercato delle Vettovaglie. Zdjęcie: Federico Tovoli / W Pics / Alamy

 

Mercato Logge del Grano, Arezzo

Wiele toskańskich targów, zgodnie z koncepcją km zero, oferuje możliwość zakupu przeróżnych sezonowych, lokalnych i ekologicznych produktów bezpośrednio od producentów, często z certyfikatami jakości DOP lub IGP. Targ w Arezzo jest wymarzony dla miłośników toskańskich win, oliwy, serów takich jak pecorino i caprino, salumi takich jak briciolona i finocchiona. Świeżo przygotowywane dania obejmują polpette (klopsiki) i sosy do makaronu. Czas i miejsce: 9: 00-14: 30, 16: 00-20: 00 od poniedziałku do soboty i pierwsza niedziela każdego miesiąca, Piazzetta Logge del Grano, 5.

Terra di Prato, Prato

Prato jest łatwy w odbiorze i ma również wspaniały tygodniowy rynek rolników, w którym można kupić salumi, sery, mięso, ryby, miód, dżem, wino, olej, świeży makaron i chleb. Starzy właściciele robią sobie wakacyjną przerwę w drugiej połowie sierpnia, więc najlepiej sprawdzić na Facebooku stronę @mercatoterradiprato. Czas i miejsce: 8: 00-1: 00 Sobota, Piazza di Mercato Nuovo.

Sobotni targ, Cortona

Trag w pięknej Cortonie odbywa się w jednym z najbardziej malowniczych zakątków – na Piazza Signorelli i okolicznych ulicach. Tu kupisz lokalne sery, salumi, toskański chleb, z których raz-dwa przygotujesz bruschetty z dodatkiem soczystych letnich pomidorów. Jeśli chcesz podejrzeć, jak jadają miejscowi, zatrzymaj się na lunch w Osteria del Teatro. Czas i miejsce: sobota rano, Piazza Signorelli. Osteria del Teatro, via Giuseppe Maffei 2.

Rachael Martin jest mieszkającą we Włoszech dziennikarką podróżniczą, pisarką i fotografką. Obserwuj ją na Instagramie @rachinitaly.

To Toskania ma do zaoferowania wiele fantastycznych willi w całym regionie.

Zapytaj naszego Guru

Lub wybierz poniżej jeden z tematów